Reinstatement Program

Frequently Asked Questions

	Q:
	When can I begin calling the FirstLab Notification System?

	A:
	The enrollment date is indicated on your cover letter.  If FirstLab has not received your application form, you will not have access to FirstLab’s Daily Notification System. 



	Q:
	How often do I need to call the FirstLab Notification System?

	A:
	All Reinstatement participants are required to call the Notification System Monday – Saturday.  Please call early as to allow enough time to test on the same day that you are selected. 



	Q:
	I have been scheduled to begin calling the Notification System; however, the Notification System is not recognizing my social security number.

	A:
	Contact FirstLab immediately.  It is possible that FirstLab has not received your application form, or your application form is incomplete.  



	Q:
	Do I need to call the Notification System even if I am traveling?

	A:
	You are required to submit travel notification to FirstLab at least two weeks prior to your travel dates.   You will not be required to call in while you are traveling.



	Q:
	I work in two locations, one of which is not convenient to my designated collection site.  Can I choose a secondary designated collection site?

	A:
	Unfortunately, only one collection site can be identified as your designated collection site.  This enables FirstLab to track you specimens, should the results fail to report in a timely manner.  You may utilize a collection site(s) listed in your enrollment packet, as long as you contact FirstLab that day to inform them you will be utilizing a collection site other than your designated site.  This will enable FirstLab to track your specimen through the lab analysis process.



	Q:
	May I utilize a collection site / Doctor’s office which is not listed on FirstLab’s collection site list?  

	A:
	Yes.  However, FirstLab would prefer that you use a site already listed.  The listed sites have been audited and pre-approved by FirstLab.  To discuss the possibility of setting up a collection site not on the list, please contact FirstLab’s PHM Department at 1-800-732-3784.


	Q:
	What if I fail to call the Notification System on any given day?

	A:
	Failure to call the notification system on any given day will be documented.



	Q:
	What if I fail to call the Notification System on a day that I have been scheduled to drop?

	A:
	Failure to call the notification system on any given day will be documented.



	Q:
	Are my conversations with FirstLab confidential?

	A:
	Absolutely.  All FirstLab employees sign a confidentiality agreement; any discussion outside of the PHM (Professional Health Monitoring) team are restricted.



	Q:
	Is my involvement with my designated collection site confidential?

	A:
	Yes, however, discussion can and will be shared FirstLab.  All designated collection sites are required to adhere to the guidelines set forth by the Department Of Transportation (D.O.T.).  The D.O.T. specifies (49CFR40, Part §40.23) “…collection procedures and training shall clearly emphasize that the collection site person is responsible for maintaining the integrity of the specimen collection and transfer process, carefully ensuring the modesty and privacy of the donor, and is to avoid any conduct or remarks that might be construed as accusatorial or otherwise offensive or inappropriate.”


	
	

	
	

	Q:
	Do I need to call my collection site before proceeding to my collection site?

	A:
	It is recommended that you call your designated collection site prior to proceeding to that site to inquire of wait times and lunch breaks.  Most collection sites accept walk-ins, however you may experience wait periods if your collection site does not accept appointments.  You may want to ask your collector if they can suggest a good time of the day to proceed to the site.  As with all doctors’ offices, your designated collection site may experience slow and busy periods.



	Q:
	What do I need to bring with me to the collection site?

	A:
	Be sure to show your FirstLab wallet ID card to the drug screen collector, even if the collector does not request it.  This ID card will indicate to the collector what form needs to be completed during the collection process.  The collector is also required to see your photo ID or driver’s license.



	Q:
	How long will the urine drug screen collection take?

	A:
	Please take into account wait time when proceeding to your designated collection site.  This time may vary depending on which facility you use, the time of day, etc.  The actual collection of the specimen should take approximately 5-10 minutes.  However, it is suggested that you contact your designated collection site before proceeding to that site, to inquire of expected wait times.  If you are unable to produce a minimum of 30ml of specimen, you will be asked to wait for a period of no longer than 3 hours before providing a second specimen of sufficient quantity.  You must not leave the collection facility before providing a specimen.



	Q:
	Do I need to pay the collection site?

	A:
	Yes.  It is your responsibility to pay the collection fee at the time you submit your specimen.



	Q:
	What if I don’t have access to a credit card?

	A:
	You may want to contact your bank to apply for a “secure” credit card.  



	Q:
	When can I expect that my credit card will be charged, following my urine drug screen collection?

	A:
	Credit cards/check cards are charged on a monthly basis, reflecting test results that have reported during the previous month.  Your credit card will be charged on the 20th or each month unless this falls on a weekend, then it will be billed the following business day.


	Q:
	Will I receive monthly statements from FirstLab?

	A:
	No. FirstLab does not automatically mail statements to every participant.  However, you can register on line and print a statement if needed.

	Q:
	Will I be notified if I have a positive result?

	A:
	Yes, a medical review officer from FirstLab will notify you of any positive result.  Exception- If you have a recent verified RX an Admin review will be performed on your result and you will receive a copy of this with your monthly lab result.

	Q:
	Will I be mailed lab reports?

	A:
	Yes, FirstLab will mail Lab results 1X per month, you are required to keep these for your records

	Q:
	If I loose my lab reports can I get a second copy sent to me?

	A:
	Yes, but you will be charged an additional processing fee.  Fee from lab for multiple results + $15 processing fee.  Call FirstLab with this request.


